• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

U skladu s prirodom

Krajem 19. stoljeća razvoj poljoprivrede u Baranji uzrokovao je nestanak površina za ispašu goveda i konja, a napuštena područja postala su idealna mjesta za razvoj invazivnih vrsta biljaka.

U okviru projekta “Restauracija staništa i razvoj turizma u Kopačkom ritu”, kojeg je uspješno realizirao JUPP Kopački rit, ponovno je uvedena autohtona pasmina goveda Slavonsko-srijemskih podolaca čija slobodna ispaša doprinosi restauraciji prirodnih pašnjaka i očuvanju biološke raznolikosti.

Na 350 hektara ekoloških pašnjaka na području Parka prirode tvrtka Belje otvorila je Centar održive poljoprivredne proizvodnje “U skladu s prirodom” koji predstavlja izvrsnu simbiozu gospodarske aktivnosti i zaštite okoliša te uključuje proizvodnju hrane prema propisima o organskoj i biološkoj proizvodnji – s posebnim naglaskom na zaštiti okoliša, smanjenju onečišćenja tla, zraka i vode te očuvanju biološke ravnoteže.

Posjetitelji se mogu upoznati s izgledom i osobinama autohtone pasmine Slavonsko-srijemskog podolca, kojoj se u okviru projekta pridružilo i stado goveda pasmine Hereford. Obje pasmine su vrlo otporne na niske temperature i mogu tijekom cijele godine živjeti na otvorenom.

W: www.belje.hr
W: www.kopacki-rit.com

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle