
Crveno baranjsko zlato
Crvene slatke a napose ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša,... ›
Rodna zemlja i pogodna klima za uzgoj gotovo svih vrsta poljoprivrednih kultura, bavljenje stočarstvom, ribogojstvom i lovom u spoju s maštovitim kulinarskim umijećima domaćina pred vas će na stol prostrijeti pikantne delicije bogatog i punog okusa.
Vaša nepca možete zasladiti raznim mesnim i ribljim jelima koja samo ovdje u zelenoj ravni, okruženoj močvarom i šumom imaju tu posebnu draž za vaša osjetila zbog koje ćete tražiti porciju viška. Ne stidite se isprobati baš sve s šarolikog jelovnika domaće hrane ovdašnjih restorana, a posebno jela od riječne ribe poput fiš paprikaša, ribljeg perkelta, smuđa orli, šarana u rašljama, žabljih krakova te raznih jela od divljači i grilla.
Kako uz ukusna jela obično idu i dobra vina okrijepite se vinima baranjskog vinogorja.
Na kraju zasladite se savijačama, nadjevenim sirom, jabukama, makom ili orasima te raznovrsnim sitnim kolačićima i pitama.
iz narodne kuhinje …
Crvene slatke a napose ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša,... ›
Čobanac se priprema u bakrenim kotlićima na otvorenom i na prirodnoj vatri. U osnovi recept za dobar čobanac puno je luka, meso narezano na kockice,... ›
Za pripremu je potreban tovljeni šaran od 1,5kg do 2kg, sol, vegeta, crvena mljevena paprika. Šaran se prvo očisti te se otvori s leđne strane uz kičmu.... ›
Za pripremu fiša potrebno vam je: 3kg živog šarana (najbolji je tovljeni šaran radi masnoće); 250 gr štuke nipošto više jer je meso štuke jakog... ›
Kralja Zvonimira 10
31327 Bilje
OIB: 96787127295
T. +385 31 751 480
F. +385 31 751 480
E-mail: info@tzo-bilje.hr
Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle