• English
 • German
 • Hungarian
 • Hrvatski

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u Kopačkom ritu

  JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE KOPAČKI RIT”
  P O Z I V

  Na obilježavanje Međunarodne noći šišmiša

Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine se pridružuje obilježavanju Međunarodne noći šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira krajem kolovoza sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine.
Na svijetu postoji više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je na svjetskoj razini 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak su 204 vrste nedovoljno poznate, a 5 se vrsta vodi kao izumrle. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini ugrožen je upravo zbog raznih gospodarskih aktivnosti koje za posljedicu imaju krčenje šuma kao i zbog upotrebe pesticida.
Stoga je UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša, povodom svoje 20. obljetnice, proglasio 2011. i 2012. godinu Međunarodnom godinom šišmiša, a u suradnji s UNEP/CMS Konvencijom o migratornim vrstama. Na sastanku zemalja članica 2010. godine izglasana je Rezolucija 6.9 Sporazuma – Godina šišmiša, kojom se zemlje članice potiče na provedbu kampanje promicanja potrebe zaštite šišmiša.
Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju Sporazuma jedna je od najbogatijih država sa faunom šišmiša.
Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte, nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području veći je i njegov „indeks zdravlja”.
Program obilježavanja Međunarodne noći šišmiša u Parku prirode Kopački rit održati će se u petak, 31. kolovoza 2012. na pristaništu brodova na jezeru Veliki Sakadaš (ulaz u park iz Kopačeva) s početkom u 18.30 h.

Program:

 • Upoznavanje sa zanimljivim detaljima o životu i navikama šišmiša i o potrebi njihove zaštite
 • Vožnja brodom po Posebnom zoološkom rezervatu uz otkrivanje šišmiša pomoću šišmiš detektora

Cijeli program Noći šišmiša je besplatan za posjetitelje.

Dodatno, u subotu i nedjelju (01.i 02.09.2012.) Javna ustanova Park prirode Kopački rit provodi Obiteljski vikend kada će obitelji (od 2 do maksimalno 5 članova) moći kupiti ulaznicu za vožnju brodom i obilazak Kopačkog rita po promotivnoj cijeni od 100,00 kuna za cijelu obitelj. Stoga, pozivamo sve zainteresirane obitelji da iskoriste ovu promotivnu akciju i da posljednje dane do početka nove školske godine provedu zajedno u prirodi.

Posjetu je potrebno najaviti na telefon broj 031/752-320.

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle