Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

Za pripremu je potreban tovljeni šaran od 1,5kg do 2kg, sol, vegeta, crvena mljevena paprika.
Šaran se prvo očisti te se otvori s leđne strane uz kičmu. Riba se nasoli i začini vegetom a potom stavi u drvene rašlje. Pripazite da šaran „čvrsto“ stoji u rašljama kako kasnije ne bi upao u vatru. Rašlje se na gornjoj strani mogu učvrstiti žicom.
Vatru je potrebno napraviti na zemlji kako bi se rašlje mogle zabiti u zemlju pored vatre. Vatra se loži od drveta, poželjan je jasen zbog dima koji ovom jelu daje aromu. Rašlje se uz vatru zabadaju kada se stvori dovoljno žara i dima i to na način da se za početak prema toplini okrene leđna strana ribe. tako ostaviti pedesetak minuta, a poslije toga okrenuti i postupak ponavljati svakih dvadesetak minuta.
Desetak minuta prije kraja pečenja šarana pospite s crvenom mljevenom paprikom. Vrijeme potrebno da se šaran ispeče ovisno je o veličini ribe a kreće se od sat i pol do dva sata.
Ovako pripremljen šaran prava je poslastica jer pri laganom pečenju masnoća iscijedi, a riba poprimi miris dima.
Uz šarana poslužite krumpir salatu, mladi luk, a za popiti bijelo vino.
Kralja Zvonimira 10
31327 Bilje
OIB: 96787127295
T. +385 31 751 480
F. +385 31 751 480
E-mail: info@tzo-bilje.hr
Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle