Vesela ekipa rekreativaca i ljubitelja bicikla, okupljenih oko kluba Weekend Warriors, a koji se inače bavi ekstremnim brdskim biciklizmom, izvela je svoje ljubimce na dva kotača u jednu „laganu“ vožnjicu putevima Dunava. Lagana je možda ipak bila samo za njih jer je put trajao čak tri dana kroz tri zemlje. Kroz projekt „Returning to the last Danube“ obuhvaćena su tri zaštićena područja središnjeg Dunava u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, a financiran je sredstvima Europske unije (Interreg DTP).  U ovome području nalazi se Park prirode Kopački rit, Nacionalni park Duna-Dráva i Prirodni rezervat Gornje Podunavlje.

Weekend Warriorsi pružili su i ruku suradnje s austrijskim kolegama iz udruge Danubeparks koja radi na mreži zaštićenih područja uz Dunav.

Ovakvi i slični projekti u direktnoj su poveznici s ciljevima TZ Općine Bilje i promocije turističkih aktivnosti koje ne zagađuju okoliš, a nude najbolje povezivanje s prirodom, ali i razvoja takozvanog sporog turizma gdje se bez žurbe može doživjeti pravi baranjski ugođaj i priroda te se upoznati s domaćim stanovništvom i njihovim pričama.

Prvog dana svog puta posjetili su Baranju, točnije Kopački rit, dvorac Tikveš, Eko centar Zlatnu gredu, a dan su završili gutljajem dobrog vina u podrumima Zmajevac i punjenjem baterija u hotelu Lug za novo pedaliranje.

Vožnja kroz Nacionalni park Dunav-Drava bila je rezervirana drugog dana, kada su posjetili i zeleni grad Boja sve do dvorca Kiskastély. Nakon posjete dvorcima Karapancsai i Major biciklisti su se uputili u Sombor i okrijepili se u Etno restoranu Fijaker.

Zadnjeg dana posjetili su Eko centar Karapandža gdje su zamijenili prijevozna sredstava, u ruke uzeli vesla i pustili se kajacima kroz Bajski kanal. Nakon vožnje kroz rezervat Gornje Podunavlje, preko Apatina, vratili su se do erdutskih vinograda, a put je završio u osječkoj Tvrđi.

Prije nekoliko dana u sklopu projekta Returning to the Last Danube najavljena je i nova ilustracija nadolazeće verzije knjige “Nature’s Havens on the Danube”.

Sudeći prema dosad viđenom, s nestrpljenjem očekujemo daljnja putovanja i “ekspedicije” ekipe iz Weekend Warriorsa.