• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Čobanac

Čobanac se priprema u bakrenim kotlićima na otvorenom i na prirodnoj vatri. U osnovi recept za dobar čobanac puno je luka, meso narezano na kockice, uz začine i dugo krčkanje.

Baza svakog dobrog čobanca kvalitetna je mljevena slatka i malo ljute paprike. Meso za čobanac na bazi je junetine (0.3 kg po osobi), u kombinaciji s junetino može se dodati i malo drugih vrsta mesa pa i divljač koje će dati poseban ukus. Boja čobanca mora biti izrazito crvena („kada kapne na majicu da se više nikada ne može oprati“). Kako bi dobili gustoću čobanca dobro je dodati juneći rep ili svinjske nogice.

Na svaku kilu mesa ide jedna velika glavica luka, ili dvije manje. Luk se sitno isjecka ili samelje u blenderu. Prvo se luk i meso izdinstaju pa se dolije voda i pusti da prokuha. Kada prokuha i ode pjena doda se slatka paprika (otprilike jedna velika žlica na litru vode), sol, vegeta. Onda se dodaju ljute paprike, vino, sok od rajčice (najbolje domaći) lovorov list i sl. Tu su dozvoljene male varijacije (malo bijelog luka, bibera ili nesto slicno) ali ništa ne smije preuzeti okus.

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle