Više nije upitno kako Baranja ulaže u svoju ostavštinu i na temelju nje gradi jače poveznice s turističkim razvojem. Nakon obnove dvorca Tikveš u njegove prenamjene u Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš na red je došao i dvorac Eugena Savojskog u Bilju. Riječ je o lovačkom dvorcu kojega je početkom 18. stoljeća dao sagraditi austrijski vojskovođa Karl Eugen od Croya.

Tako se na završnoj konferenciji projekta, održanoj 29. studenog 2022. godine u Kulturnom centru Bilje, prezentirala projektno-tehnička dokumentacija. Ukupna vrijednost obnove iznosi 100 milijuna kuna, a potrebna sredstva zatražit će se od prikladnih programa, odnosno fondova Europske unije.

Za navedeni projekt, ruku suradnje pružila je županija Osječko-baranjska i Općina Bilje. Treba napomenuti kako je osnovni preduvjet ovom projektu bilo i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa 2017. godine kada je dogovoreno kako će dvorcem upravljati Općina Bilje i Osječko-baranjska županija, a perivojem oko dvorca Hrvatske šume.

Foto: Pavo Nikolić

Ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog iznosi  2.216.000,00 kuna, a od navedenog iznosa 1.883.599,98 kuna, odnosno 85% su sredstva Europske unije. Preostali iznos od 334.000,00 kuna, odnosno preostalih 15% osigurali su Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Zanimljiva interpretacijska studija za prostor Dvorca rezultat je kreativnog poimanja Jasne Horvat i Josipe Mijoč koje su predstavile osnovni cilj odnosno namjenu prostora, a koja treba biti sukladna zahtjevima modernog vremena i suvremenih posjetitelja kako bi se uspješno brendirao Dvorac. Tako je spomenuti dvojac ponudio idejna rješenja za čak 49 jedinica u Dvorcu te su ih razradili prema njihovoj namjeni koja se dijeli na izložbenu, komunikacijsku, smještajnu i uredsku. Cijeli projekt vodio se jednom misijom, a to je brendiranje Dvorca kao jednog od ukupno pet privatnih posjeda Eugena Savojskog i jezgrom povijesnog Atraktora što označuje niz od 12 utvrđenih gradova. Dvorcu u Bilju, provedenom studijom dodijeljen je naziv Ars Eugenium, i on treba služiti kao gospodarska poveznica lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u cijeloj županiji. U neposrednoj blizini dvorca planirana je i izgradnja parking mjesta.

U sklopu prezentacije obratio se i načelnik Općine Bilje, Željko Cickaj;

,,Ovo je najvrjedniji projekt na prostoru Općine Bilje pojedinačne vrijednosti preko 100 milijuna kuna. Dvorac će u dijelu biti muzejski i bit će perjanica turizma u Osječko-baranjskoj županiji, razgovaramo s Beljem i Muzejem Slavonije oko eksponata jer to je neodvojivo. Pokušavamo mu vratiti dušu kroz sadržaj i priču koja nas može vratiti u prošlost.”

Foto: Pavo Nikolić

Važnost ulaganja u kulturnu baštinu potvrdio je i župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić:

“Na početku prvog mandata rekli smo da će nam prioritet biti obnova baštine što je i ovaj dvorac. U ovom trenutku se obnavlja dvorac u Našicama, a dvorac u Tikvešu je završen. Obnova ovog dvorca je prvenstveno turistički i povijesno bitno za Slavoniju, a svjesni smo koliko neispričanih priča krije Dvorac Eugena Savojskog i koji potencijal predstavlja za razvoj prvenstveno turističke ponude istoka Hrvatske.”

Naslovna fotografija: M. Romulić