Kuća za odmor “Kuća Biljkinog oca” nudi uživanje u jutrima okupanima istočnim suncem u sobama uređenima u autohtonom stilu restauriranim namještajem. Dugački trijem prepun biljaka zasigurno je najprepoznatljivi motiv ove kuće. Ova tradicionalna kuća privukla je i pozornost stručnog žirija koji je odlučivao o najboljim iznajmljivačima u raznim kategorijama. Riječ je akciji Ministarstva sporta i turizma, Hrvatske turističke zajednice i Novog lista.

Upravo laskava titula za najbolju tradicionalnu kuću otišla je u Lug, odnosno u ruke Vedrana Grizbahera, koji se od prije neki dan još više ponosi svojom Kućom Biljkinog oca. Kako bi iz prve ruke saznali kakvi su osjećaji, Vedran je bio voljan s nama podijeliti prve dojmove.

Foto: Tomislav Šilovinac

Titula je stigla u Baranju! Jesu li se slegli dojmovi i kakvi su komentari prijatelja, rodbine i drugih bliskih ljudi? Nadamo se da se titula dobro proslavila.

Laskavu titulu nisam očekivao budući da poslujem tek nešto duže od godinu, ali odlučio sam se prijaviti pa što bude. I eto, članovi žirija su se oduševili i nagradili me za najbolju tradicijsku kuću. Nažalost bilo mi je logistički neizvedivo prisustvovati i samoj dodjeli nagrada. Prijatelji i rodbina mi uvijek pružaju podršku i ponosni su na moju priču i rado ju promoviraju i dalje.

Konkurencija je bila jaka, ali u konačnici u Lug ide titula najbolje tradicijske kuće. Što misliš da je presudilo u odabiru?

Uistinu je uspjeh istaknuti se među 36 finalista. Ono što mislim da je moglo presuditi je upravo spoj tradicije i mladosti. Kuća sama po sebi ne ostavlja ravnodušnim bilo koga tko je zaljubljenik u antikvitete što je bio i razlog zbog kojeg sam ju i kupio i odlučio uključiti se u građenje priče o Baranji kao jedinstvenoj turističkoj destinaciji kulturnog turizma. Drugi “target” su mi i osobe s kojima dijelim ljubav prema biljkama koji će u tom slučaju nešto više uživati u eksterijeru.

Kuća je prepoznatljiva i po tradicionalnom kuhinjom s modernim kućanskim aparatima i natkrivenom terasom idealnom za druženje i većeg broja osoba. Kuća ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak i salona s ukupno šest ležajeva te dvije kupaonice i kuhinju s blagovaonicom. Iza kuće nalazi se i dvorište s vrtom i voćnjakom za one koji se žele u potpunosti opustiti. Kuća je smještena u samom centru sela Lug nasuprot crkve, a samo selo Lug nalazi se u centralnoj poziciji unutar pola sata od svih baranjskih atrakcija od Kopačkog rita, preko vinskih cesta do najboljih restorana.

Imaš li kakav savjet za iznajmljivače i sve zaljubljenike u stare kuće?

Prije nego što se netko odluči na taj korak, trebao bi istražiti tržište i vidjeti što bi mogli ponuditi drugačije od onoga što već postoji. Također vjerujem u to da je neophodno dati sebe u uređenje i kreiranje priče koja će privući goste. Nadalje, važna je i vidljivost, kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, suradnja s lokalnom zajednicom i slično. U slučaju da netko nije jak na nekom od tih segmenata, svakako bi bilo dobro angažirati nekoga s iskustvom tko bi se time bavio.

Foto: Tomislav Šilovinac

Zaljubljenike u stare kuće bih savjetovao da pažljivo biraju majstore u slučaju da su potrebne renovacije jer većina tradicijskih kuća ovog tipa ne trpi moderne materijale te ih treba obnavljati u skladu s pravilima tradicijske gradnje.

Koji su planovi za budućnost? Hoće li Kuća Biljkinog oca dobiti neke nove sadržaje?

Plan je da se do proljeća ili najkasnije ljeta uredi još jedna prostorija koju će gosti koristiti za druženje, manje zabave, sastanke, edukacije i slično. Također bih volio da najkasnije do ljeta 2024. bude izgrađen i zidani bazen kojeg bih volio financirati kroz neki projekt. Također vjerujem da bi se sljedeće zime moglo uživati i u sauni. Ono što će svakako s proljećem doći u fokus je dodatno uređenje dvorišta i vrta uz sadnju novih vrsta biljaka s naglaskom na začinsko i ljekovito bilje budući da trenutno i pohađam tečaj koji će mi i pomoći za odabir adekvatnog bilja i brigu o istom. Svakako ću nastaviti i raditi događaje otvorenog tipa s radionicama i edukacijama na koje ćete svi biti pozvani.

Foto: Tomislav Šilovinac

Dakle, ako ste zaljubljenik u biljke i tradiciju, onda je Kuća Biljkinog oca idealan odabir, a ne sumnjamo kako ćete naići i na veliko gostoprimstvo srdačnog domaćina.