Svjetska mreža rezervata biosfere kao međunarodno priznatih područja u kojima očuvanje bioraznolikosti ide ruku pod ruku s razvojnim potrebama lokalne zajednice uspostavljena je u okviru Programa „Čovjek i biosfera“ pod zaštitom UNESCO-a. Inicijativa za zaštitu riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuta je prije više od 20 godina od strane okolišnih aktivista i organizacija civilnog društva. Proglašenje prvog svjetskog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže područjem navedenih pet država snažan je primjer međunarodne suradnje u očuvanju prirode i održivom razvoju.

Nevjerojatna Europska Amazona kao održiva zelena turistička destinacija

1.250 kilometara biciklističke staze, više od 20 nevjerojatnih iskustava, tri rijeke, jedno riječno putovanje i prvi na svijetu rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a koji se proteže kroz čak pet zemalja. Projekt „Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona“ povezuje 14 partnera s područja rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u zajedničkim naporima za održivim gospodarskim i turističkim razvojem regije temeljenim na valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa. Odgovarajući na potrebe lokalnog stanovništva i posjetitelja, partnerstvom su razvijena tri inovativna turistička proizvoda – Amazon of Europe Bike Trail, River Journey i Amazing Moments.

Bicikliraj za prirodu uz tri riječna veličanstva – Muru, Dravu i Dunav

Međunarodna biciklistička ruta „Europska Amazona“ (Amazon of Europe Bike Trail) sa svojih 1.250 kilometara prati atraktivan riječni krajolik Mure, Drave i Dunava, a zaljubljenicima u cikloturizam pruža jedinstvenu priliku za aktivan odmor. Biciklistička ruta vodi vas s obje strane rijeka te se sastoji od Sjeverne (550 km) i Južne (700 km) rute duž kojih se nalazi prekrasan prirodni i kulturni krajolik svih pet zemalja. Svoju avanturu na dva kotača započet ćete u živopisnom gradiću Mureck na granici Austrije i Slovenije, a biciklirajući beskonačnim poplavnim nizinama i šumama završiti u Mohaču u Mađarskoj.

Iz Udruge Zeleni Osijek, jednog od hrvatskih partnera projekta Amazing Amazon of Europe, ističu kako ruta značajnim udjelom od 150 kilometara prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju, a povezuje Donji Miholjac i Belišće s Osijekom, kao i Baranjom i Erdutom. Time daje dodatnu vrijednost bogatom cikloturističkom potencijalu istočne Hrvatske, praćenom razvojem specifičnih oblika turizma.

Otkrij bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Europske Amazone

Osim bicikliranja, na ovom dinamičnom putovanju očekuje vas istraživanje kulturne baštine, autentičnosti i divlje prirode Europske Amazone. Pet zemalja, pet različitih kultura, širok izbor nacionalnih kuhinja te bogata raznolikost flore i faune – sve ovo objedinjeno je Nevjerojatnim trenucima (Amazing Moments). Skriveni cijelim putem biciklističke rute Europske Amazone, ovi doživljaji zovu vas da uskočite u kanue i istražite najveću netaknutu riječnu divljinu u Europi, lutate veličanstvenim dvorcima ili povijesnim gradovima uz kostimirane vodiče, posjetite lokalna kulturna događanja i manifestacije, slijedite vinske puteve i uživate u okusima autentične lokalne kuhinje uz neizostavno gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Zaveslaj najvećom netaknutom riječnom divljinom u Europi

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proteže se na gotovo milijun hektara s tri veličanstvene rijeke koje tvore 700 kilometara dug „zeleni pojas“ što ga čini najvećim zaštićenim riječnim područjem u Europi. Riječno putovanje (River Journey) vođena je tura kanuima koja polazi od ušća Mure u Dravu u Legradu, a završava na moćnom ušću Drave u Dunav i svjetski poznatom Parku prirode Kopački rit. Osjetite divlji svijet Europske Amazone koji povezuje čak 12 zaštićenih prirodnih područja i gotovo 8.500 km² vrijednih prirodnih i kulturnih krajolika Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Amazon of Europe Bike Trail tim uspostavio je vlastiti booking centar putem kojeg možete rezervirati svoje biciklističko putovanje i aktivni boravak u Europskoj Amazoni, čime direktno podržavate zaštitu prirode, očuvanje ugroženih vrsta i njihovih staništa.

Ponovno se povežite s prirodom

Projekt „Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona“ dokaz je dugogodišnje predanosti i uspješne prekogranične suradnje između Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Istraživanjem jedinstvene turističke destinacije Europske Amazone ljubitelji prirode mogu ju doživjeti s njezine najljepše strane – netaknute, raznolike i autentične, bez prostornih i vremenskih ograničenja. Europska Amazona kao turistička destinacija je odgovorna zelena destinacija koja inspirira, ali i informira svoje posjetitelje o zdravim modelima interakcije s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom koja predstavlja veliku priliku za daljnji razvoj i jačanje održivog turizma u regiji.


Projekt „Amazing Amazon of Europe – Responsible Green Destination Amazon of Europe“ koji se provodi u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014. – 2020. sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA fondova Europske Unije te sredstvima Ureda za udruge Republike Hrvatske.

Tekst/Foto: Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek