Promatranje ptica je aktivnost koja je prepoznata u svijetu i okuplja velik broj amaterskih i profesionalnih promatrača, posebno u Velikoj Britaniji, Belgiji, Italiji, Austriji i Nizozemskoj, ali i u drugim krajevima svijeta. To su specifični gosti koji u prvom redu promatraju ptice, ali su veliki zaljubljenici u prirodu pa konzumiraju i druge aktivnosti koji su vezani uz boravak na otvorenom.

U Općini Bilje postoje dvije odnosno tri lokacije koje su atraktivne za promatranje ptica. To je Biljsko jezero (Stara Drava) na ulazu u Bilje i Park prirode Kopački rit, a nešto sjevernije unutar i izvan granica Parka, moguće je organizirati promatranje ptica na lokaciji „Kuća u prirodi Zlatna Greda“ okružena prirodom idealnom za promatranje ptica.

Poseban naglasak stavljamo na Park prirode Kopački rit koje je svjetski poznato močvarno područje koje broji više od 300 vrsta ptica. Kopački rit je velikim dijelom močvarno-poplavno područje gdje se najviše mogu promatrati ptice močvarice, vrste koje se mogu vidjeti i na drugim europskim močvarnim staništima s razlikom što je u Kopačkom ritu moguće promatrati više vrsta tijekom jednog posjeta. Ovdje obitavaju i ugrožene vrste ptica koje posebno privlače promatrače ptica, a to su npr. štekavac, crna roda, patka njorka, čigra, riječni galeb i sl. U Kopačkom ritu se nalazi i najveća kolonija sivih čaplji u Hrvatskoj kao i velika kolonija kormorana.

Za promatranje ptica na svim lokacijama, najpovoljnije doba je jesen (kada je jesenska migracija u najvećem zamahu) i kasno ljeto (kada je završena sezona gniježđenja, a počinje jesenska migracija), ali naravno da je i proljeće opcija kada se priroda počne buditi.

Bilo da se radi o amaterskom ili profesionalnom promatraču, svaki takav turist će u našoj destinaciji pronaći lokaciju za sebe, u kojoj će uživati uz sve ostale blagodati prirode.