U četvrtak, 05. svibnja, službeno je otvoren prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš završnom konferencijom Javne ustanove „Park prirode Kopački rit. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa” Konkurentnost i kohezija”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 61.066.740,42 HRK. Europska unija sufinancirala je 43.847.721,07 HRK, dok se Javnim sredstvima pokrio iznos od 7.737.833,13 HRK.

Na svečanom otvorenju sudjelovala je i ministrica Tramišak koja je naglasila važnost ovakvih projekata iz perspektive razvoja i budućnosti kontinentalnog turizma. U sklopu kompleksa su tri objekta, a vanjski izgled je u potpunosti zadržao izvorni oblik. Unutrašnjost dvorca preuređena je kao suvremeni prezentacijski prostor.

Povijest dvorca Tikveš seže u 19. stoljeće kada su ga izgradili članovi Tešanjske loze Habsburg, dok je u narodu ostao najpoznatiji kao odmaralište i lovište koje je koristio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Ovaj važan dio baranjske povijest dobio je novo ruho i spreman je za prve posjetitelje koji će moći istražiti razne zanimljive priče uz zavidnu primjenu najmodernije tehnologije.

Upravo se na ovo otvorenje nadovezuje i „TIKfest – Festival oživljene povijesti i gastronomije“ koji se održava u sklopu drugog projekta – Transdanube Travel Stories.

Detaljan program manifestacije možete pronaći klikom na poveznicu.

Foto izvor: HRT Radio Osijek