Turističke brojke za 2022. godinu pokazale su se odličnima za Osječko-baranjsku županiju u pogledu turističkog sektora i ostvarenih noćenja i dolazaka.  Tako brojke govore od 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka. Ako se podaci uspoređuju s 2021. godinom, to je povećanje broja noćenja od 33 posto, odnosno 40 posto u dolascima.

Prema dostupnim podacima, gledano na lokaciju, najviše noćenja ostvareno je u samom Osijeku, ukupno 57 posto, na području Baranje 17 posto, dok je za područje Đakova bilo 8 posto.

Posebno dobar mjesec bio je rujan prošle godine, kada je u Županiji zabilježeno 31.548 noćenja jer do tada nije nikad ostvareno više od 30.000 noćenja. Uz to zabilježeni su i pomaci u povećanju ponude smještaja, od 16,8 posto.

Još jedan rekorder je i Park prirode Kopački rit koji je zabilježio 46.070 posjetitelj, a što predstavlja povećanje od 27 posto u odnosu na 2021. godinu te 10 posto u odnosu na najbolju turističku 2019. godinu. Jedan od razloga je i otvorenje Posjetiteljsko-edukacijskog centra Tikveš u svibnju 2022. godine, kada je Centar posjetilo 11.000 posjetitelja u mjesec dana, a tada je prigodno organiziran i „TIKfest – Festival oživljene povijesti i gastronomije“.

Foto: HRT Radio Osijek

U prilog takvim povećanjima svakako idu i razne manifestacije i događanja koja na području Osječko-baranjske županije imaju dugu tradiciju i svake godine su sve posjećenija, a u Baranji se svakako ističu Ribarski dani u Kopačevu, ali i brojni događaji vezani uz baranjske vinare i degustacije vina. Tu je svakako i Slama Land Art koji okuplja brojne umjetnike. Ova godina bila je posebna i po Svjetskom prvenstvu u ribolovu na plovak koje je privuklo tridesetak reprezentacija iz cijelog svijeta.

Od nedavno, malo mjesto Lug može se pohvaliti kako ima najbolju tradicionalnu kuću u hrvatskoj. Riječ je Kući Biljkinog oca, a prestižnu titulu zaslužio je Vedran Grizbaher.

Ne smijemo zaboraviti ni ostala priznanja, osobito Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koje je pripalo domaćinstvu OPG Lacković u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava za izniman doprinos očuvanju tradicije i promociji ruralnog turizma.

Nadamo se kako će nova 2023. donijeti još bolje brojke i dodatno razviti turizam istoka zemlje.

Foto: M. Romulić