• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Slama land art festival

SLAMA – land art festival umjetnički je koncept, koji objedinjuje istodobno manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja. Osim toga, spaja kulturnu i tradicijsku baštinu, koristeći prirodne resurse i promovirajući načela održivog razvitka. Na polju tik do parka prirode Kopački rit tjekom nekoliko dana gostujući umjetnici pod otvorenim nebom od tisuća bala slame izrađuju skulpture.

Udruga Sloma utemeljena je u ljeto 2007. godine poslije prve kiparske kolonije Slama 2006, inicirane kao privatni projekt, pod vodstvom Nikole Fallera, mog. kiparstva. Precizno su definirane namjere i plan razvitka, a kolonija je dobila međunarodni epitet već iste 2007. godine, Od tada do danas Udruga se afirmirala kao izrazito cijenjen i prihvaćen dio Osječko-baranjske kulturne scene.
Festival uspješno spaja suvremeni kiparski izričaj u slami, kao materijalu koji je ujedno karakterističan i tradicionalan u ovom podneblju s drevnim žetvenim običajima, čime ovaj lokalni i regionalni projekt poprima širu vremensku i geografsku dimenziju.
 
Umjetnici stvaraju vrijedna i originalna djela, koja nakon SLAME nastavljaju svoj život na brojnim javnim prostorima Baranje, čuvajući direktnu referencu na SLAMU i ujedno podižući estetsku razinu javnih prostora, čineći tako Baranju sve zanimljivijom turističkom destinacijom.

Međunarodna umjetnička ekipa okuplja se u Baranji sredinom mjeseca kolovoza, kada počinju s cjelodnevnim radom na polju; naglasak je na autorskom, ali i timskom radu.

Zadnji dan ove manifestacije rezerviran je za završnu svečanost, koja okupi veliki broj posjetitelja iz okolnih gradova i sela. Nastupaju razna kulturno-umjetnička društva, udruge, glazbeni izvođači i tradicionalni obrti regije, a sve uz bogatu trpezu kulinarskih delicija ovoga kraja.

U znak zahvlanosti, za žetvene plodove, najveća se skulptura, sa zalaskom sunca, spaljuje na očigled i oduševljenje svih posjetitelja.

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle