Kada:

od 5. do 11. rujna 2022.

Gdje:

Stara Drava, Bilje

Najbolji sportski ribolovci u lovu ribe udicom na plovak odmjerit će ove godine snage u Hrvatskoj i to na staroj Dravi u Bilju. Na lijepo uređenoj stazi u jednom od najljepših dijelova Lijepe naše, od 5. do 11. rujna, nastupit će, kako se očekuje tridesetak seniorskih reprezentacija iz cijelog svijeta. To je najveće i najmasovnije natjecanje u sportskom ribolovu, kada je u pitanju ribolov plovkom. Po 68. put ga organizira svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed. Domaćini su hrvatski ribolovci, HŠRS i Zajednica ŠRU Baranje. Pripreme su već uveliko počele, staza za natjecanje je uređena, veličanstvena i spremna, baš kao i sve popratne službe potrebne za ovu veliku sportsku, ali i turističko-promidžbenu manifestaciju, koja će ribolovnu Hrvatsku sigurno predstaviti, još jednom, u najboljem svjetlu. Prvenstvo doslovce može početi.

…malo o povijesti natjecanja…

Svjetska prvenstva u lovu ribe udicom na plovak za seniore imaju dugu povijest. Dužu od šest desetljeća i najstarije su i najveće službeno ribolovno svjetsko prvenstvo.
Svjetska konfederacija sportskih ribolovaca CIPS-a (Conefedartion Internationale de la Peche Sportive) počela je organizirati međunarodna prvenstva za seniore u lovu ribe udicom na plovak od 1953. i to kao prvenstvo europskog ranga. Tada je organizirano prvo međunarodno prvenstvo u sportskom ribolovu udicom na plovak u Italiji. Prvi, povijesni naslov CIPS prvaka u ribolovu udicom na plovak osvojili su Englezi, a u pojedinačnom poretku Talijan Marillo. Kao „svjetsko prvenstvo“ CIPS-a odnosno njena međunarodna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed, počinje organizirati tri godine kasnije, poslije međunarodnih (europskih) prvenstava u Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj. Kao svjetsko prvenstvo CIPS-a odnosno njena federacija za slatkovodni ribolov FIPSed (Federation Internationale de la Peche Sportive) natjecanje organizira od 1957. kada je svjetsko prvenstvo održano u Beogradu u tadašnjoj Jugoslaviji. U ekipnom poretku su slavili Talijani, a pojedinačno Mandelli, član talijanske reprezentacije.

Svjetska prvenstva redovito prati i velik broj gledatelja. Detalj sa SP 1997. na jezeru Velence u Mađarskoj

Malo pomalo na svjetskom seniorskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak počinju nastupati i ribolovci van europskih zemalja. Počinju dolaziti reprezentacije Južnoafričke Republike, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Kine.
Od 1953. godine do danas Englezi, Francuzi, Talijani i Belgijanci okitili su se s najviše naslova svjetskih prvaka. Francuzi su se šesnaest puta penjali na pobjedničko postolje, Englezi i Talijani po četrnaest puta, a Belgijanci šest.

…najbolji ribiči…

U pojedinačnoj konkurenciji prvih godina održavanja svjetskih prvenstava nepobjediv je bio Francuz Robert Tese, koji je nanizao tri naslova svjetskog prvaka (1959., 1960. i 1965.). Uslijedila je era engleskih plovkaroša koja je počela s Bobom Nuddom, četverostrukim prvakom svijeta (1990., 1991., 1994. i 1999.), te Alanom Scothornom koji ima pet naslova svjetskog prvaka (1996., 1997., 1998., 2003. i 2007.). U svjetskoj kući slavnih s dva naslova svjetskog prvaka su Nijemac Kremus (1980. o 1983.), Francuz Fouget (1978., 1988.), Mađar Tamas (2004. i 2006.), te Srbin Goran Radović Gica (2014. i 2021.). S ovih naših prostora naslov svjetskog prvaka 2016. osvojio je i Slovenac Jernej Ambrožič, a obraz hrvatskog svjetskog ribolova osvjetlao je Alan Perko, koji je osvojio naslov svjetskog prvaka 2019. godine.

Englez Alan Scothorne do sada je pet puta osvajao naslov svjetskog prvaka

Hrvatska ribolovna reperezentacija nastupa samostalno, pod hrvatskom zastavom na svjetskim prvenstvima u lovu ribe udicom na plovak od 1991. Ribolovci su bili uopće prva hrvatska sportska reprezentacija, koja je nastupila samostalno na svjetskom prvenstvu pod hrvatskom zastavom. Bilo je to na SP u Szegedu u Mađarskoj, kada se lovilo na veslačkoj stazi Matyer. Hrvatska reprezentacija je osvojila devetnaesto mjesto na svijetu. Te godine slavili su Englezi u ekipnom poretku, a njihov član Bob Nudd je osvojio svoju drugu uzastopnu svjetsku titulu.

U akciji! Dražen Štajduhar iza sebe ima najviše nastupa za hrvatsku reprezentaciju u lovu ribe udicom na plovak

Od tada je hrvatska reprezentacija nastupala na svjetskim prvenstvima s više ili manje uspjeha. Najbliže medalji bila je na SP 2001. u Parizu, kada je na Sieni osvojila peto mjesto, a član reprezentacije Smail Habibović, peto mjesto pojedinačno. Te godine slavili su Englezi, a pojedinačno Talijan Umberto Ballabeni. Na još nekoliko SP hrvatski ribolovci su imali dobre nastupe. Primjerice reprezentacija je prvog dana natjecanja bila treća na SP u slovačkom Hlohovcu 2003., da bi drugi dan pokvarila plasman i osvojila na kraju deveto mjesto na svijetu. Te godine su naslov svjetskih prvaka po prvi put ponijeli Mađari i pojedinačno Englez Alan Scotthorne. Hrvatska reprezentacija bila je odlična i na SP 2014., koje je održano u Hrvatskoj na kanalu HE u Prelogu. Prvog su dana bili drugi, da bi pokvarili plasman nastupom drugog dana i na kraju osvojili šesto mjesto. Te godine su slavili Nizozemci i Srbin Goran Radović.
Hrvatska je do sada bila dva puta domaćin svjetskih seniorskih prvenstava (nacija) u lovu ribe udicom na plovak, 1998. na Jarunu u Zagrebu i 2014. na kanalu HE D. Dubrava u Prelogu. Oba se prvenstva još uvijek pamte kao vrhunski organizirana, a nesumnjivo će i u svom trećem domaćinstvu hrvatski ribolovci postaviti nove standarde organizacije, a nadajmo se da je baš ovo ona godina i SP u Bilju kada će se i hrvatska seniorska reprezentacija po prvi put popeti na pobjedničko postolje.

Svjetsko prvenstvo 2014. Održano je na kanalu HE D. Dubrava u Prelogu
Hrvatska je bila domaćin seniorskog SP 1998. na Jarunu

Foto/tekst:Siniša Slavinić