Odlične turističke pokazatelje u Općini Bilje te općenito gledajući Osječko-baranjsku županiju prate i razni događaji, manifestacije i projekti.

„Nakon korona krize vraćamo se starim trendovima i zadržavamo status najistaknutijih turističkih destinacija u Osječko-baranjskoj županiji. U protekloj godini bilo je ostvareno oko 18 tisuća noćenja, dok u broju dolazaka prednjačimo u odnosu na prethodne godine jer je bilo više od 50 tisuća zabilježenih dolazaka“ – istaknula je Ivana Plaščak, ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje

Uočava se i uspostava balansa između dolazaka stranih i domaćih turista čime se uspostavlja odlična ravnoteža priljeva gostiju. Tako je u ukupnom broju gostiju, njih 52% bili su domaći, a 48% strani turisti.

„Iz inozemnih destinacija, najviše su dolazili i noćili iz Njemačke, Slovenije, Mađarske i Poljske. I ove godine nastavljamo s našim najvećim i najprepoznatljivijim manifestacijama na području Općine Bilje. Krećemo s Etno susretima koji se održavaju sredinom lipnja, a nastavljamo s Danom Općine Bilje sredinom srpnja, potom daleko poznati Ribarski dani trećeg vikenda u rujnu te Paprikafest krajem rujna i početkom listopada, dakle nešto malo ranije nego u prošloj godini” – najavljuje Plaščak.

Uz to treba napomenuti i održavanje Baranjskog Ferivi polumaratona, ali i događaja Febire te prvenstva u kajakarenju na Staroj Dravi i državnog prvenstva u pecanju. Krajem lipnja će se održati i Croatia Cup u daljinskom jahanju.

„Mnogo projekata financirano je programima prekogranične suradnje, a planiraju se suradnje s Mađarskom i Srbijom. U ovoj godini do kraja travnja završit ćemo projekt obnove Biljske stepe u sklopu projekta Hidden landscapes kojega provodimo u suradnji s Hrvatskim šumama, Udrugom za zaštitu prirode Zeleni Osijek i Nacionalnim parkom Dunav-Drava iz Mađarske“ – rekla je Plaščak.

Cilj projekta je poboljšati i diverzificirati prekograničnu turističku ponudu Mađarske i Hrvatske razvojem novih zajedničkih ekoturističkih programa u netaknutoj, zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini. U projekt su uključena četiri zaštićena područja: Park prirode Kopački rit, Biljska stepa, spomenik prirode i naselje Zlatna greda u Hrvatskoj i zaštićeni krajolik planina Zapadni Mecsek u Mađarskoj. Projektom su planirane razne korisne aktivnosti, rekonstrukcija i opremanje tri centara za posjetitelje (dva u Hrvatskoj i jedan u Mađarskoj), uspostava turističke zelene infrastrukture u naselju Zlatna Greda i Stepi Bilje – šetnice, odmarališta, info paneli, herbarij na otvorenom, prezentacija kulturne i prirodne baštine, plovni put s postavom umjetničkih skulptura uz obalu, pješačka poučna staza u Parku prirode Kopački rit uz osmatranje divljači.

Foto: M. Romulić