Autobusno stajalište između naselja Bilje i Mece, od prije nekoliko dana dobilo je neke nove stalne čekače. U suradnji Općine Bilje i studija Likovne kulture na modulu kiparstvo pri Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek, izložene su tri gipsane skulpture autorice Valentine Damjanović. Studentica pete godine diplomskog studija svojih je ruku djelo nazvala “Čekači”, koji su nastali još prije dvije godine kao podsjetnik na bezbrižne trenutke.

Svi smo se barem jednom zatekli u čekanju nečega ili nekoga i pri tome imali one sitne trenutke razmišljanja i inspiracije.

Ova umjetnička instalacija prikaz je intervencije umjetnosti izvan klasičnih okvira i zidova Akademije, galerija ili muzeja i njezino involviranje u javne prostore. Ova priča dio je projekta “Grad kao muzej”, pomoću kojega se profiliraju i prezentiraju mladi neafirmirani umjetnici i buduće umjetničke nade.

Skulpture su postavljene na stajalištu koje se više ne koristi kako bi dočekale svoj kraj ili neko razaranje od strane prirode, ljudi ili vremena što sa sobom nosi novi polemiku i problematiku umjetničke svrhe stvaranja i njezine dekonstrukcije. Potencijalnim nestankom i destrukcijom kipova autorica je željela slikovito dočarati nestanak naših bezbrižnih misli i želja.

U realizaciji projekta, Valentina je imala stručnu pomoć svoje profesorice Margarete Lekić i mentora Tihomira Matijevića. Autorica ističe i pomoć kolege Josipa Pratnemera koji je zaslužan za komunikaciju s Općinom Bilje i realizaciju postavljanja Čekača. 

Foto: Valentina Damjanović/AUKOS