• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Fiš paprikaš

Za pripremu fiša potrebno vam je: 3kg živog šarana (najbolji je tovljeni šaran radi masnoće); 250 gr štuke nipošto više jer je meso štuke jakog okusa; 3-4 veće glavice luka; 3 jušne žlice slatke paprike; 0,5 jušne žlice ljute paprike; 0,5 L soka domaće rajčice; jedna čajna žlica vegete i pola čajne žlice šećera pomiješamo u maloj čašici. Ova količina dostatna je za: za 6-7 osoba.

Ribu treba očistiti i narezati na komade glavu šarana prerežite na pola. Usitnjeni luk stavite na dno kotlića zatim složite ribu pazeći da peraje ne dodiruju kotlić, sipajte vode (najbolje mjerilo količine vode je dok ne prekrije zglob iznad šake). Dodajte sok od rajčice i stavite na vatru dok zavrije. Kad zavrije i nakon što se spusti pjena od luka i ribe dodajte dvije trećine paprike i žlicu soli. Važno je da vatra bude jaka da fiš agresivno kuha. Nakon 20 minuta dodajte preostalu papriku. Fiš je gotov od ovog koraka za maksimalno 20 minuta inače se riba iznad 40 minuta kuhanja raskuha i raspada.
U tih zadnjih 20 minuta kuhanja dodajte ikru ili mliječ iz ribe, jednu ili dvije ljute feferone i to cijele da si ljubitelji ljutog mogu malo iscijediti po potrebi. Probajte za slanost jer će najvjerojatnije trebati još malo soli. Pet minuta prije kraja dodajte našu šalicu sa vegetom i šećerom. To će uvelike pojačati okus.
Nakon 40 minuta skinite kotlić sa vatre i stavite ga na stol. Fiš se jede vrel tako da svi moraju biti spremni.

Uz fiš servirajte rezance po mogućnosti domaće i dobro bijelo vino.

Kao i za sva druga baranjska jela i ovdje vrijedi pravilo da bez prave domaće paprike nema pravog fiša.

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle