• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Podunavlje

Podunavlje zaselak Bilja smješteno nedaleko od Kopačeva i od Prijamnog centra Parka prirode Kopački rit.

Gospodarska osnova nekada je bila poljodjelstvo, stočarstvo, peradarstvo, ribogojstvo i ugostiteljstvo. Danas je ostalo samo ugostiteljstvo restorana Kormoran u vlasništvu Belja. Kormoran je jedan od najboljih etno restorana u Hrvatskoj, a nakon temeljitog preuređenja interijera i velikog dvorišta, pretvoren je u pravi biser za uživanje u prirodi. Užitak upotpunjuje ponuda ribljih i specijaliteta od divljači.

Do 2002. godine u Podunavlju je egzistiralo beljsko Ribnjačarstvo, koje je danas izvan funkcije. Farma Eblin ostala je u funkciji, a nekada je bila poznata kao Eblinove štale na cesti koja veže naselje Podunavlje s naseljem Kozjak. Belje je u suradnji s Parkom prirode pokrenulo jedinstven projekt poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj naslovljen “U skladu s prirodom”. Na 350 hektara ekoloških pašnjaka počela je primjena ekstenzivnog uzgoja goveda. Matično stado od 350 krava pasmine Hereforda ogledni je primjerak za primjenu proizvodnje, odnosno predstavlja simbiozu gospodarske aktivnosti i zaštite okoliša. Uz farmu napravljena su dva drvena boksa u kojim će turisti osim goveda Hereford vidjeti i gotovo izumrlu i ugroženu pasminu krava Podolac.

Osim jednog stambenog objekta koji je naseljen, ostale stambene zgrade su srušene i to većina za vrijeme okupacije 1991. – 1997. godine.

Zbog svog položaja uz sam rub Kopačkog rita u Podunavlju je moguć razvoj ruralnog turizma i ekološke prehrambene proizvodnje. U blizini je i crpna postaja Podunavlje kao dio melioracijskog sistema Dunavskog sektora.

ne propustite posjetiti !

što još posjetiti…

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle