• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Kopačevo

Naselje Kopačevo smjestilo se 4 km istočno od Bilja na rubu parka prirode Kopački rit. U Kopačevu živi pretežno mađarsko stanovništvo. Prema arheološkim nalazima prostor Kopačeva bio je naseljen još u drugom tisućljeću prije Krista. Na sjevernom dijelu sela Rimljani su podigli naselje i utvrdu za obranu od barbara, a najvjerojatnije se zvalo Ad Labores. Na lokalitetu Malog Sakadaša su otkriveni tragovi velikog rimskog kastruma i kompleks naselja i nekropole zapadno od Kopačeva.

Prvi pisani trag o selu darovnica je mađarskog kralja Andrije II. Iz 1212. godine, kojom se daruje dio naselja s tri mjesta za ribarenje palatinu Pothu. Nekada je cijelo Kopačevo živjelo od ribe, sa 200 ribara. Kao sjećanje na te dane početkom rujna Kopačani organiziraju Ribarske dane, kada se svim posjetiteljima serviraju riblji specijaliteti te jela od divljači zaliveno dobrim baranjskim vinima.

Danas se Kopačani najviše bave povrtlarstvom o čemu svjedoče brojni plastenici vidljivi izdaleka. Ipak nadaleko je poznata kopačevska mljevena paprika, neizostavan dodatak za fiš paprikaš i ostala jela ovoga baranjskog podneblja. Turizam polako uzima maha, a stanovništvo uklapa staru arhitekturu u nove sadržaje etno turizma.

U središtu sela prije rata je postojao zoološki muzej Kopačkog rita kojega je utemeljio prirodoslovac i preparator Josip Majić. U muzeju je bila izložena većina ptica koje žive u Kopačkom ritu te ostale životinjske vrste. Na žalost tijekom Domovinskog rata većina izložaka je opljačkana ili uništena. Danas je u prostoru muzeja etno-soba, zbirka ribarskog alata i starih alata seljačkog domaćinstva.

Kopačevo se može podičiti najstarijim dobrovoljnim vatrogasnim društvom u Hrvatskoj.

ne propustite posjetiti !

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle