• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Vardarac

Današnji Vardarac izgrađen je uz nekadašnji rimski limes. Povoljan geografski položaj i prirodni resursi su i u davna vremena privlačili sve one koje je put nanio u ovom smjeru. Najstariji stanovnici o čijem postojanju imamo i opipljive dokaze su u ovaj kraj došli u ranom brončanom dobu, između 1700 i 400 godina prije Krista. Nazivaju se i narodom inkrustrirane keramike. Naselje im se nalazilo na današnjim njivama Almáska, gdje su pronađeni rimski grobovi i novčići. Početkom IV. stoljeća, vjerojatno u doba Konstantina Velikog je u blizini današnjeg Vardarca već postojalo rimsko naselje za koje se pretpostavlja da je uništeno u napadima Kvada i Sarmata oko 374. godine. I Mađarima se svidio ovaj kraj. U doba Arpadovića je uz nekadašnji rimski limes nastala gusta mreža naselja, od kojih je jedno bilo Daróc – današnji Vardarac.

Selo je naseljeno većinom Mađarima. Tijekom povijesti njegovi stanovnici živjeli su od ratarstva, stočarstva, prvenstveno od uzgoja goveda i ribarstva, u 20. stoljeću obližnji je Osijek pružao mogućnosti zaposlenja i mnogi su se sa tradicionalnih zanimanja preorijentirali na isplativije povrtlarstvo.

Vardarčani su kao i njihovi susjedi iz Luga i Kopačeva poznati po kvalitetnoj mljevenoj paprici, koja je najbolja u fiš paprikašu u Citadeli. Taj je restoran desetljećima sinonim za dobru domaću hranu, a prije svega fiš paprikaš.

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle