• English
  • German
  • Hungarian
  • Hrvatski

Lug

Smješten 7 km sjeverno od Bilja Lug je nekoć bio pravi gradić na obali Dunava, no danas dosta odstupa od te lokacije (naime do 17. stoljeća uz Lug je tekao Dunav). Prozvan je po starim Slavenima ili Latinima “Vlashovo” te je bio značajno mjesto, gdje su nekoć Rimljani držali svoje utvrđenje (castrum) zvano “Donatiana”.

Iz povijesne perspektive Lug je nekoć kao poljoprivredni gradić s razvijenom trgovinom spadao u najstarija, najvažnija i najveća naselja Baranje.

U naselju se nalazi vrijedno arheološko nalazište iz rimskog razdoblja, a stanovništvo Luga čine većinom Mađari. Na mjestu današnje crkve nekada je stajala rimska tvrđava na čijim je temeljima izgrađena crkva 1475. godine. Na sjevernoj strani crkve u Lugu uzidan je i jedan rimski spomenik (votivni kamen rimskog legionara Marcusa Floviusa Felixa). Crkva je do dolaska Turaka bila katolička, a 1543. godine srušen je samostan i oštećen toranj crkve. Nakon protjerivanja Turaka u 17. stoljeću crkva je potpala pod vlast reformatske uprave, te je kip Bogorodice prenesen u Aljmaš. Završetak trogodišnje obnove reformirane kršćanske crkve svečano je obilježen 2010. godine i oko nje je otvoren povijesni park s prikazom svih značajnijih mještana i ličnosti iz mađarske povijesti. Prostor oko crkve i središte Luga bila su
mjesta na kojem se održavaju nastupi KUD-ova i gdje su mještani predstavili svoje etno proizvode.

Godine 1881. godine Lug je imao čak 1412 stanovnika (danas u Lugu živi 852 stanovnika u 358 domaćinstava), a pripadao mu je i majur Kozjak sa 41 stanovnikom. Kozjak se naglo razvijao početkom 20. stoljeća, kada je imao više od 400 stanovnika. Nakon protjerivanja Turaka iz Baranje Lug se nalazi pod vlastelinstvom Belje. Kao i ostala mjesta u općini Bilje, selo Lug zahvaljujući svojoj sačuvanoj arhitekturi ima dobre predispozicije za razvoj seoskog turizma, posebno jer se nalazi na značajnoj prometnici između Bilja, Kopačkog rita i Kneževih Vinograda, odnosno vinskih cesta.

ne propustite posjetiti !

što još posjetiti…

Preuzmite aplikaciju! “Turistički vodič Općine Bilje” za android uređaje

qrcode-hr

Kralja Zvonimira 10

31327 Bilje

OIB: 96787127295

T. +385 31 751 480

F. +385 31 751 480

E-mail: info@tzo-bilje.hr

© Turistička zajednica općine Bilje 2021. | webdesign ENTERnet

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Pavo Nikolić, Domagoj Blažević, Damir Rajle